Sportfiskemässa 2018

Så var årets Sportfiskesäsong på sitt sätt invigd, hos mig ligger isen på Mälaren ännu tjock och massiv.

En bra isborr, pimpelspö och isdubbar verkar vara den självklara utrustningen, men det är lätt att drömma om andra tider och vatten när man ser demonstrationen av kastteknik med flugspöt.

Ska vi fortsätta att ta de stora fiskarna och njuta av orörd natur behöver vi rena, fina och oförstörda vatten. Kampen om älven fortgår mellan de som vill bygga ut vattenkraften, den ”rena” elproduktionen som effektivt tar död på det mesta liv i och kring våra rinnande vattendrag. Visst vill vi ha elektricitet i våra hem, men hur mycket ska den kosta? Och visst måste det finnas alternativ till älvdöden? Älvräddarna http://www.alvraddarna.se/ ger inte upp kampen och deras välbesökta monter visar viket ansvar och intresse Sveriges Sportfiskare tar. Patrik Bergkvist och Krister Borg informerade med stor kunskap och saklighet.

Kunskap är som bekant en lätt börda att bära. På Fiskvårdslinjen, Blekinge Folkhögskola ( http://www.blekingefolkhogskola.se/Utbildningar/Fiskevardslinjen/ ) lär man ut det mesta kring Fiskevård och vattenmiljöer. Så här presenteras utbildningen på deras hemsida ”Du är intresserad av fisk, biologi och fiskevård. Ofta, men inte alltid, finns ett intresse för sportfiske med i bakgrunden. Du vill lära dig mer om fiskevård och vattenmiljöer. Kanske tänker du dig ett arbete inom området i framtiden, eller så vill du utveckla ditt intresse av andra skäl. Du kan t.ex. ha ett fiskevatten på hemorten som du vill ta vara på, eller kanske du bara vill veta mer.”

Hur ser en fisk ut? Det låter kanske som en dum fråga, men visst är det fascinerande att få se Bosse Wessmans modeller som är så verklighetstrogna att man börjar famla i draglådan. Bosse som dessutom är lärare på Fiskvårdslinjen tillverkar så trogna modeller att han belönats med många priser på internationella utställningar. Läs vidare på hans hemsida http://bossesfisk.se/index.html

Någon gång i sommar bär det av till Dalarna. Äntligen ska jag göra slag i saken och lära mig flugfiske ”på riktigt”. Jag är klart medveten (pinsamt) om mina brister i hanteringen av spö och lina så några dagar med Nordic Footprints AB (http://www.nordicfootprints.se/index ) i Husvallgören mellan Sälen och Särna var ett lätt beslut att ta efter en pratstund med Samuel Jakoby, erfaren guide och utbildare. En stor fördel med företagets kurser är att de startar i princip varje dag hela sommaren och med små grupper så det finns mycket utrymme för lärandet.

Nåja, men alla prylar då?

Jovisst, de flesta företag var representerade och och kommersen var i full gång, men jag lämnar ingen rapport kring detta. Istället slog jag mig ner och lyssnade på Mikael Puhakka lilla föredrag om kajakfiske, väldigt spännande.

Årets Sportfiskemässa 2018 var fantastisk, trots trängsel mellan besökare var stämningen genomgående god, kompetensen i montrarna och på scenerna var hög och nu längtar jag bara efter att få väta linan och känna hugget komma, antingen jag står vid älven, insjön eller ute vid havskusten. /Christofer