Svårt att sova när jag tänker på den stackars ängeln

Det går en ängel kring vårt hus
hon bär på två förgyllda ljus
hon bär en bok uti sin hand
så somnar vi i Jesu namn
Amen”

Ja bara man kunde sova så, men ibland eller snarare rätt ofta är det hopplöst. Tankarna börjar vandra, men istället för att leda till ett behagligt insomnande så kommer denna lilla bön upp och jag börjar istället fundera över den där ängeln i bönen. Inget lätt jobb den har här hos mig, tänk själv, bara trava runt, runt hela natten, undrar om ängeln får sitta ner och vila emellan åt? Dessutom här hos mig där ordningen inte alltid är den bästa. Hoppas han eller hon inte snubblar på cyklar, golfbag eller annat som jag ska plocka undan så snart jag hinner. Dessutom är en planka rätt dålig i hörnet på verandan, ingen fara om man känner till den och ser den, men det vore pinsamt att hitta en ängel fram på förmiddagen fastkilad med benet eller intrasslad med vingarna i alla båtgrejor som borde vara undanstuvade sedan länge och förmodligen tillkallande potentater från en konkurrerande firma i själabranchen.

Nej eftersom jag inte kan sova borde jag bjuda in ängeln på en nattmacka och en pilsner från den senaste brygden. Vi kunde se på någon film eller serie då jag skaffat Netflix, kanske lyssna på lite musik eller själva ha en stilla jamsession?

En borde inte sova” diktade Jeremias i Tröstlösa, men han hade kanske inte så mycket viktigt att ta sig till dagen därpå och det är en mycket vacker visa, kunde jag skriva sånt skulle jag också med gott samvete hoppa över några nätters sömn, men samvetet tar ju inte semester hur som helst.

Nåja, ängeln har förhoppningsvis bra ljus med sig och med tanke på min första reflektion där jag tänkte ”ett ljus i varje hand är lika med 2 och därtill en bok, hur går det till? Fast sedan kom jag på att självklart är det en tvåarmad ljusstake och det löser ju problemet. Skönt, för då kan jag försöka somna nu och skulle goda ängeln få lust att titta in så ligger extranyckeln under stenen till vänster. Pilsnern står i kylskåpet tillsammans smör, ost och sill samt en välkyld butelj Norrlands Akvavit. Man vet aldrig när man får oväntat besök nämligen.

One thought on “Svårt att sova när jag tänker på den stackars ängeln”

Lämna ett svar