Alla seglingar blir inte som man tänkt sig, eller blivit lovad

Det blir som bekant inta alltid som man tänkt sig, oavsett hur mycket eller lite man tänkt till…

Min vän Sven Yrvind fick avbryta sin smått episka segling då båten inte höll måttet trots alla beräkningar. Efter att ha färdats i 1,5 knop i dryga månaden så konstaterade Sven på sitt typiskt nyktra vis att det var dags att bygga en ny, bättre båt så nu är han i full färd hemma i Västervik. Ekonomin har ju självklart tagit smällar så alla bidrag, stora som små är välkomna. Besök www.yrvind.com och läs mer. Senare i höst är jag lovad ett besök hos honom och kommer kunna rapportera framstegen här på nedskrivet.se

Själv har jag skaffat mig egna erfarenheter, mönstrade på en äldre segelbåt i Mandal, Norska sydkusten, för 10 dagars segling längs kusten och i Norska fjordar. Väl på plats visade sig ”vissa problem”: Motorn fungerade inte och efter att vi löst det så trillade motorhuven av, svartmöglet i ruffen fick astman att vakna till liv på allvar efter 30 år utan problem, båten läckte mystiskt (ja det är en plastbåt), riggen var inte spänd (varför vet jag inte, kanske var röstjärnen i dåligt skick?), rorkultens fäste var i så dåligt skick att jag fick en skarp tillsägelse att inte lyfta rorkulten för då kunde hela styrningen gå sönder, skoten var fransiga och av 2 fast monterade kompasser var den ena tom på vätska och den andra oläslig på grund av skador i glaskupolen. Till den andre inbjudne medlemmens lycka mönstrade jag av i Stavanger med hans ord ringande i öronen ”Skönt att du kliver av, du är för mycket”. Tja det tar ju jag som en komplimang, är mycket heller det än för lite. Fast jag vet ju inte exakt vad han syftade på? Jag är ju rätt lång, men det var han med. Fast visst jag tar plats, behöver mitt utrymme och se själva; Jag har till och med en hemsida för att kunna bre ut mig utan att skämmas det minsta. Kanske vore något min medseglare behöver han med.

Nåja, det minsta man kan begära av en skeppare och tillika ytterst ansvarig för säkerhet är att båten är i fullgott skick för den segling som ska genomföras. Och Nordsjön är tuff, visst visade den sina snälla sidor, men kan plötsligt visa andra egenskaper som på lördagen då vinden pendlade mellan 10 och 15 m/s. Då ställs det krav på båt och material.

Nåja en upplevelse rikare och jag har besökt Lindesnes Fyr där det blåser kuling 250 dagar om året, men vi prickade in ett av de lugnaste dygnen. I Egersund upplevde jag månförmörkelsen och dagen därpå slörade vi i hård vind mot Stavanger så trots allt massor med erfarenhet och upplevelser av alla de slag.

Fast jag gör inte om misstaget och ett gott råd till er alla, att ge sig ut i en okänd båt med bristfällig information från ägaren tillika skeppare är en dålig idé. Nu vet jag också det./Christofer