Allt för Sjön 2018

Äntligen!

Årets båtmässa ”Allt för Sjön 2018” inleddes idag klockan 9 med en pressträff där vi fick höra lite om årets mässa, tillståndet i branschen och och lite annat smått och gott, allt presenterat av Hanse Thorslund som kör små intervjuer med bland annat Magnus Rassy, Christoffer Sjöblom (Yamaha) och Mats Eriksson från Sweboat. Allt framfört i ett rappt och till och med underhållande sätt. Och en av årets stora innovationer, ”Water park”, en 40 meter lång bassäng där det demonstreras wakeboard och den i mitt tycke, lite märkliga ”sporten” ”Flyboard” där man står på typ en wakeboard (?) och pressas upp i luften av en vattenstråle som tycks drivas av en vattenskoter som följer med ”åkaren” som en större, lydig hund.

Inte ”bara” flera hästkrafter.

Fast allt kan ju inte passa alla och för mig som inbiten seglare fick jag en pratstund med Magnus Rassy som visade upp Hallberg Rassys senaste tillskott på 44 otroligt väldisponerade fot med en inredning i ljus ek, men vi som seglar äldre HR-båtar känner igen oss i den genomtänkte designen med ett oräkneligt antal fiffiga lösningar. Det är lite lustigt när man läser utländska båttidningar så kommer kommentaren ”just like Hallberg Rassy” när det pekas ut en detalj i någon av konkurrenternas konstruktioner. Det säger en hel del om vad de sysslar med ute på Orust.

Och de är ju inte ensamma.

Najad visar upp sin nya Farr-designade N395 med Ken Freivohk Design i de rymliga och trivsamma kabinerna. Det känns som Najad hittad en egen stil mer än tidigare och vågar satsa på det. Nu när Najad förvärvat Arcona Yachts bygger man vidare på 2 starka varumärken och går en ljus framtid till mötes.

Kunskap är en lätt börda och ack så viktig.

I höstas upprördes jag ( http://www.nedskrivet.se/uncategorized/kort-och-kompass-ja-tack/ ) av en krönika signerad ”Mikael Mahlberg” på ”Livet ombord” där han sågade dagens utbildningar i navigation och förpassade både sjökort och kompass så om inte till soptippen så i alla fall till närmaste gillestuga eller museum. Vad tycker då några av våra utbildare? Jag fick en pratstund med Båtägarskolan som så riktigt framhöll vikten av förståelse och kunskap inte bara för elektronikens välsignelse utan hur man genom grundläggande kunskaper kan utnyttja tekniken när man förstår helheten.

Navigationsutbildarna representerade av Johan och Micke bekräftade min åsikt, de har även de utökat kursutbudet med bland annat kurser i vattenskoter, manövrering och handhavande av snabba fartyg. De gav en pedagogisk förklaring på varför man inte som Mikael Mahlberg tycks tro ska försöka manövrera båten med hjälp av plotter i trånga farvatten och trixiga passager. Plottern visar nämligen bara vad som hänt (historia) och reagerar långsammare än verkligheten. Nåja, kanske en liten utsvävning och inte helt begripligt när jag ska sammanfatta det, men kontentan är att precis som man sedan urminnes tider känt till är kunskap en lätt börda att bära. Så varför inte titta på utbildningsföretagens gedigna program och hoppa på en kurs innan säsongen är i full gång?

Några absoluta måsten på årets Allt för Sjön är annars ett besök hos entusiasterna som vårdar kulturhistoria, Folket som ställer ut en IF-båt och därigenom propagerar för ett enklare, men så roligt båtliv för en löjligt liten peng. Ja hela Classic Boat Show handlar i år om prisvärda klassiker. Precis det jag väldigt gärna vill se mycket av.

Det finns massor mer, Fjärde Sjöstrid i Berga presenterar sig och de karriärmöjligheter som finns inom försvaret så vet inte din tonåring vad de ska hitta på efter gymnasiet finns det möjligheter att hitta sin framtid inom (i mitt tycke) det finaste vapenslaget.

Återkommer längre fram i veckan med lite mer intressant från Årets mässa, men gå dit själv också. Upplev så mycket du orkar och väntan på vår och sommar känns genast lite kortare. För årets båtmässa i Stockholm är den bästa på många år!