Båtlivet med gästhamnsguide

Nu så, båten är riggad och redo, värmaren fungerar vilket kan vara en god idé i vårt klimat så nu gäller det bara att inte arbetet inkräktar för mycket på livet så att Solea får komma ut och visa vad hon går för. Ny båtplats blir det också, på Rastaholm där Stockholms Seglarsällskap har en av sina hamnar.

På tal om hamnar kom Gästhamnsguiden i brevlådan, en till synes användbar publikation även om de flesta av oss disponerar appen i den smarta luren, men jag är ju lite svag för tryckta alster så jag bläddrade lite i den, kollade mina närmaste hamnar och blev en ”smula” förvånad.

Nytt för i år är att man likt hotellen har stjärnor, 1 till 5 beroende på anläggningens faciliteter, men där blev jag minst sagt konfunderad. Exempel 1; Karlskär Båt clubb (ja den stavas så) har förärats trenne gyllene stjärnor och Rastaholm 2! Karlskär har en brygga, el och några långa kilometer till butik. Dusch, toalett och vatten saknas, men det är låg avgift och blåser ingen elak nordan ligger man still. Rastaholm har en helt annan nivå, men som sagt förtjänade blott 2 ynkliga stjärnor enligt gästguiden. Upp mot västra Mälaren ligger mysiga Strängnäs där man förtöjer i centrum och har nästan allt man kan begära och lite till med ett fantastisk trevligt folkliv på restaurangerna längs kajen så det har välförtjänt belönats med 4 stjärnor, lika många som grannen några distans bort, Stallarholmen, som är en rätt trist plats med sliten dusch och toalett.

Erkännas ska att det är nytt för i år med klassificeringen och ytterst få gästhamnar har fått betyg, men det hade kanske varit idé att avvakta ett år kan jag tycka och skrev ett mail och frågade hur de tänkt på guiden och fick följande svar med vändande e-post

Hej Christofer,

Tack för ditt mejl.


Klassificeringen görs enligt en modell som är framtagen av Riksföreningen Gästhamnar i Sverige. Det är alltså inte vi som sköter den. Med det sagt så har det detta året blivit ett misstag i  den tryckta versionen. Vissa hamnar har fått fel stjärnmärkning som du mycket riktigt påpekar. Går du in via vår app eller hemsida så ser du deras klassificering. 

Vi ber om ursäkt för detta och ska åtgärda det tills nästa år.

Med vänliga hälsningar,


Anton Karlsson”

Så om du besöker exempelvis Karlskär i östra Mälaren så skyll inte på klubben där jag är medlem. Det är inte vi som satt betyget.

Annars rekommenderar jag naturhamn, min egna plan för året är att ligga på svaj, ankra upp i en trevlig vik med 16 kilo ankare i fören och ta gummibåten i land och på utflykt. Det låter väl mysigt?

Lämna ett svar