Båtmässan 2018.

Så var årets båtmässa (i Göteborg) över för min del. Och vad finns att rapportera? Önskar jag kunde berätta om nya spännande innovationer bland båtar och tillbehör, men jag tycker nog inte det finns så mycket att hetsa upp sig över på det planet.

Jo Scenprogrammet imponerade och inspirerade på söndagen den 4e där fokus låg på segling. Nästan värt att gå dit bara för det.

Mässan handlar för mig personligen mycket om upplevelsen av att båtsäsongen verkar komma i år med. Att glida runt bland montrarna, prata med representanter och säljare, råka komma hem med ett köpekontrakt på en ny gummibåt efter förra årets alla lagningar av den gamla. Plötsligt inse att trots alla gånger jag tänkt ta mått på spisen så har jag fortfarande ingen aning om det får plats en 50 dm bred spis eller ej. 45 cm får ju självklart plats, men när jag nu sprungit på en helt underbar spis med elektronisk tändning och snygg design till ett bra pris hos Navinordic så är det bara att avvakta tills jag mätt upp på plats.

En flotte står också högt upp på årets inköpslista, men som väl kan jag göra upp mina inköp hemma i Stockholm dit Gummibåten levereras av Johan på Greatwhite, ska bli skönt att slippa pumpa inför och under varje tur från ankringsplatsen. Kanske kan bli en och annan firre i håven också när jag nu köpt ny spinnrulle från Sporting i Örebro som ställde ut med en välsorterad monter. Och där fanns de alerta säljare vilket man tyvärr inte kan säga om alla utställare.

Ibland är det nästan lite skrämmande med det totala ointresset för potentiella köpare som uppvisas. Vid en väl tilltagen mässyta där ett stort utombordarmärke visade upp sina stora, groteska och mindre motorer stod ett antal män med företagets logga på ryggen böjda över ett ekipage. Påminde lite om avsked vid kistan på en omtyckt kollegas hädanfärd, men av tisslet och tasslet dem emellan att döma handlade det nog mer om hur tråkigt det var att stå på mässan. För att testa gick jag ett varv, hostade, sparkade på propellrarna (nej det gjorde jag ju inte) för att se om det fanns något engagemang mot omvärlden, men icke. För att verkligen utmana prövade jag några minuter senare, men de var fortfarande i trans eller bön (?!). Där blev knappast några motorer sålda.

Ett tips för er som ställer ut vill jag ge. Ni behöver inte vara lika aggressiva och gåpåiga som de som kränger godis, konstiga ansiktsmasker, glasögonputs och Teveabonnemang (”gratis” för 279 kronor i månaden, sug på den ekvationen), men var lite mer aktiva. Försäljningen ökar, tiden går fortare och ert företag kan framgångsrikt konkurrera med näthandeln. Jag lovar! Vi ses förresten på Allt För Sjön om några veckor, börja träna redan nu/Christofer