Att segla är nödvändigt, på sitt sätt

Det här med båtliv, det är grejor det.

Ikväll var jag på pubafton med båtklubben, vi samlades i skuggan av Västerbron, åt fantastiska hamburgare, drack gott öl och dryftade livets stora och svåra frågor.

Svar meddelas senare…

Fast vad är egentligen båtliv? En av mina vänner, Niklas, seglar tydligen jorden runt vad det verkar när man läser hans rapporter på www.sittbrunnen.se. Jag avundas honom på sitt sätt.

Mina vänner Bengt och Solveig var ute i 3 år, kanalerna genom Europa, Medelhavet, Atlanten, Västindien innan de återvände till våra breddgrader. Väl hemma frågade jag dem om vad som var de bästa på resan? Visst hade de massor av erfarenheter, bland annat att komma till Paris på egen båt, Läckert! Fast en sak slog nog det mesta. Sent i Augusti, år tre, ankrade de upp bakom en holme i Blekinge skärgård, det mörknade tidigt, kvällen var ljum och alldeles tyst omkring dem. De tittade på varandra och konstaterade att de tagit lång tid att komma till denna underbara plats.

Min gode vän Sebastian Flink brukar efter arbetet åka ner till sin lilla segelbåt, öppna ruffluckan, flytta lite på saker, dra i någon tamp för att kolla förtöjningen, lägga ut ett par dynor i sittbrunnen, öppna en flaska öl, tända en mindre ciggar och behagligt halvliggande betrakta kvällshimlen och den blå röken som stiger från rökverket. När glöden falnat och ölen är uppdrucken packar han ihop, låser båten och beger sig hem med ett behagligt och lätt frånvarande uttryck i ansiktet. Han verkar mycket tillfreds.

I sommar har han lovat sig själv att segla också.

Hur ser då min sommar ut?

Tja tyvärr sprack planeringen en smula för min del, Shetlandsöarna får vänta ett år. Jag kan helt enkelt inte ta ansvar för en besättnings väl och ve när jag inte mår bra. Gamla Nordsjön svallar och brusar som bekant och kan vara en tuff utmaning om vädret så vill. Med en skeppare som inte orkar hålla ögonen öppna ibland och glider in i melankoli kan det gå ”käpprätt åt fanders” och det var den övrigt tilltänkta besättningen överens om. Heder åt dessa sjöbussar som inte räds varken havsgudar eller sjömonster, men likväl står på skepparens sida även när det inte blåser.

Nåja, bryggsegling, Nordsjön, jorden runt eller vad man nu ger sig ut på. Livet på sjön är fantastiskt, en stilla kväll på Granskär, en tuff segling över Norra Björken eller Mysingen, en grillkväll med vänner på Härjarö. Allt detta och mer därtill ska vi uppleva. Sommaren, hela livet ligger framför oss. Och förresten är vi mitt i det/Christofer